diumenge, 29 de desembre del 2013

SCRATCH





QUÉ ÉS SCRATCH?

Scratch és una aplicació informàtica adreçada als nens on poden experimentar, explorar i manifestar la creativitat i la diversió. Treballen amb base de projectes d'animació i programació de jocs que els poden compartir. 

L'Scratch és desnvolupat pel grup Lifelong Kindergarten del MIT Media Lab per un equip dirigit per Mitchel Resnik i el projecte s'inicià l'estiu de 2007. 

Es pot instal·lar i distrubuir en qualsevol ordinador amb Mac OS X, Windows o Linux. A més a  més, existeix un software anomenat App Inventor, que permet crear aplicacions per dispositius mòbils.

La seva mecànica d’utilització es molt senzilla, per tant, es tracta d'un editor per programar animacions, jocs etc. Tot utilitzant pistes d' àudio i dibuixos propis. Podríem definir-lo com un editor multimèdia amb el qual podem realitzar des de històries animades fins a jocs passant per presentacions interactives.

COM FUNCIONA?


Scratch es un nou llenguatge de programació. Podem donar-li molts poders a la nostre creació com veiem als exemples representats a continuació a la part inferior esquerre. Aquets poders els podem veure representats a la part superior esquerre. Hi ha infinitat d'ells, que ens donaran l’opció de dissenyar el nostre projecte de la manera que més ens agradi. Faré un petit exemple amb dues d’aquestes variables, una serà el moviment i l'altre una proba d’àudio. Podem fer una petita proba de com quedaria el nostre projecte si fem doble click a la opció arrastrada, en aquest cas, seria moure la nostre creació 10 passes. 



Per afegir un fitxer d’àudio haurem d’anar a l'apartat  de "Sonidos". Un cop allà triarem la sintonia musical que volem que la nostre creació executi i haurem d’ajustar el temps que volem que ho faci. També podem importar arxius propis com en format mp3, AIF o WAV. Cada cop que anem afegint més coses al nostre projecte, haurem d’anar unint blocs entre sí. De manera que quedin organitzats com si fossin l'estrucutra d'un edifici. 



L'apartat de control també es important ja que serà aquest el que utilitzarem alhora de iniciar un moviment. S’indica mitjançant la bandera verda i s’ha de ficar just al bloc superior del nostre projecte, encapçalant tots els demes blocs.



És un bon programa. L'he estat utilitzant per fer les creacions d'exemples i és molt entretingut. Però crec que aquest món ha d’agradar-te i pasar-te hores davant la pantalla per fer una bona feina. No obstant, crec que és molt bona eina d'iniciació per programadors bàsics. 



A continuació us mostraré un mapa de Catalunya on surten totes les escoles on utilitzen Scratch:



També us presento el link d'un video on parlen dos mestres sobre l'Scratch.

Tot sobre l'Scratch

I per últim dos Scratch creats per mi, un individual i l'altre compartit (feu CLICK a la bandera verda i a continuació  a l'espai del teclat per visualitzar el projecte).




Noticies o articles relacionades amb Scratch


En el primer article presentat veiem com un programador ha triat Scratch per realitzar el seu projecte. Ha decidit fer una versió més profunditzada de Scratch per treure-li el màxim rendiment.


Aquí


Com no es un programa encara molt comercialitzat només he trobat una noticia més, es un altre usuari d'internet que ens ensenya com descarregar-lo des de qualsevol sistema operatiu.


Aquí





3 comentaris:

  1. Ari m'ha agradat molt la teva entrada, tal i com tu penses crec que és un bon programa per fer les creacions i a part molt entretingut. Alhora comparteixo amb tu que és molt bona eina d'iniciació per programadors bàsics. Seguiré activa en les teves publicacions!

    ResponElimina
  2. M'ha agradat molt com has explicat aquesta entrada. Personalment m'han entrat moltes ganes de probar aquest programa. El teu blog és molt interessant, no deixis d'escriure!

    ResponElimina
  3. Molt bona entrada, molt ben explicada i sintetitzada, bona feina!

    ResponElimina